Voor leden van de VMCE is de dag gratis. Niet-leden betalen €5,00 per persoon.
ARTIKELENPROGRAMMAWORKSHOPSSPONSORENCONTACT

Wat beweegt jou? De opening wordt afgesloten door voormalig topatleet Olga Commandeur, die je letterlijk in beweging brengt.

Olga Commandeur, die nu vooral bekendheid
geniet als presentator van het dagelijkse tv-programma Nederland in Beweging!, laat je zien wat een goede beweeghouding is en wat dat met je doet. En hiervoor hoef je echt niet naar de sportschool: bewegen zit ook in alledaagse en huis-houdelijke activiteiten. Bewegen is het beste medicijn voor je gezondheid en het kan nog leuk, haalbaar, uitdagend en prikkelend zijn ook!

Bezoek de inspiratiemarkt en doe mee aan de workshops!

Er zijn drie rondes waarbij je zelf kan kiezen wat je wilt gaan doen. In een ronde bezoek je de inspiratiemarkt en de andere 2 rondes kun je een workshop uitzoeken. Elke ronde duurt drie kwartier. Wees er snel bij, want vol is vol!

1. Eczeem is meer dan je huid

Een huidaandoening betekent vaak meer dan jeuk, pijn en vermoeidheid. Mensen meteen ziekte als eczeem ervaren vaak ook depressiviteit, angst en/of schaamte. Deze psychosociale aspecten kunnen grote gevolgen hebben voor hun dagelijkse leven. Behandeling van een huidziekte gaat dan ook niet alleen over verbetering van de huid, maar ook over de impact van de ziekte. In de app Happi Huid beantwoorden mensen met een huidaandoening vragen die hun inzicht geven in de mate waarin de ziekte hun kwaliteit van leven beinvloed. De uitkomsten kunnen gespreksstof zijn in het consult. Dermatoloog Patrick Kemperman uit het Amsterdam UMC locatie AMC heeft psychodermatologie als aandachtspunten werkte mee aan de ontwikkeling van de Happi Huid app. Tijdens de workshop geeft hij meer inzicht in de psychosociale problemen die bij eczeem kunnen spelen, niet alleen bij de patiënt maar ook bij oudersen gezin. Ook worden strategieën besproken om deze gevolgen te signaleren en te verminderen, en verduidelijkt hij hoe e-Health hierbij kan helpen.

2. De apotheker denkt met je mee

Er zijn allerlei vettende crèmes en zalven die helpen je huid te verbeteren. Maar welke werkt het best voor jou? Maakt de volgorde van smeren uit? Mag je ook op een open huid smeren? Kan een crème daadwerkelijk je kwaliteit van leven verbeteren? En wat doe je als je geen tijd of zin hebt om te smeren? Apotheker, clinical pharmacist Petra Hoogland (Service Apotheek)verzorgt deze praktische workshop en vertelt hoe jouw eigen apotheker je kan helpen. Ook laat ze je het verschil ervaren tussen diverse crèmes en zalven.

3. De toekomst van de eczeembehandeling

Dermatoloog Inge Haeck uit het Reinier de Graaf Ziekenhuis geeft een korte presentatie over toekomstige ontwikkelingen en gaat tijdens haar workshop in gesprek met de workshopdeelnemers.

4. Oogziekten bij eczeem

Bij eczeem kun je op twee manieren oogproblemen krijgen. De eczeem zelf kan zich uiten als oogontsteking, wisselend van ernst en met zeer wisselende gevolgen voor de ogen. Wat kun je hieraan doen en wat kan de oogarts voor je betekenen? Verder zijn er andere oogziekten die vaker voorkomen in combinatie met eczeem. Welke oogziekten zijn dit, welke klachten geven ze, hoe kom je ze op het spoor en wat is eraan te doen? Oogarts Chantal van Luijk uit het UMCUtrecht vertelt in deze workshop meer over mogelijke oogproblemen bij eczeem.

5. Intimiteit en seksualiteit bij eczeem

Hoe kun je ervoor zorgen dat seks met eczeem plezierig is? Het grootse seksuele orgaan is de huid en ondanks de eczeem plekken zijn er ook plekjes die prettig aanvoelen. Maar seks is niet alleen lichamelijk: voor plezierige seks moeten lijf en brein samenwerken. Seksuologe Hanne Termeer geeft uitleg en praktische tips hoe je zelf aan je seksualiteit en intimiteit kan werken.

6. Eczeem en darmklachten

Eczeem is een ontstekingsziekte en om die reden kunnen ook andere plekken dan de huid aangedaan zijn. Zo gaat eczeem soms gepaard met een ontstoken slokdarm of ontstekingen in de darm. En omdat de ontstoken huid in verbinding staat met de bloedvaten, is er ook contact met weefsels en organen, die daardoor kunnen ontsteken. Pijn in de buik? Neem er geen genoegen mee maar meld dit aan je arts! In deze workshop wordt onder andere besproken welke signalen duiden op bijverschijnselen van eczeem.

7. Eczeem en kinderen

Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland heeft eczeem. Eczeem begint veelal op jonge leeftijd en heeft vaak een grote impact op het kind en zijn/haar familie. Eczeem kan zich bij kinderen op elke leeftijd anders presenteren en zij ervaren verschillende problemen door hun eczeem. Ouders zijn vaak op zoek naar de oorzaak van de klachten van hun kind en de juiste behandeling hiervoor. Hierbij krijgen zij soms tegenstrijdige adviezen. In deze workshop gaat (kinder)dermatoloog Els de Jonge (UMC Utrecht/ Wilhelmina Kinderziekenhuis) in op leeftijdsaspecten bij het kind met eczeem en komen feiten en fabels van eczeem bij kinderen aan bod. Het wordt een interactieve sessie waarbij ook zeker ruimte zal zijn voor vragen. Deze workshops is voor ouders van kinderen met eczeem.

8. Handeczeem

Eczeem aan de handen en tussen de vingers is een vaak voorkomend probleem. Handen worden immers veel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Daar kan de huid op reageren met een irritatie of allergie in de vorm van eczeem. Dat is anders dan een schimmelinfectie of bacteriële infectie. Handeczeem kan ook samenhangen met constitutioneel eczeem. Er zijn dus veel vormen van handeczeem met verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging extreem belangrijk om roodheid, schilfering, blaasjes, kloofjes, jeuk en soms vochtafscheiding te voorkomen. In de workshop zal dermatoloog Marie-Louise Schuttelaar en een verpleegkundig consulent van de afdeling Dermatologie uit UMC Groningen vertellen wat de verschillende uitingen zijn en hoe je deze kunt behandelen.

9. Hoe kan allergie je eczeem beïnvloeden

Soms kun je een allergische reactie ontwikkelen: uitslag van een zonnebrandcrème, bultjes van parfum of eczeem als je je haren wast. Dit is een vorm van contactallergie: een reactie op prikkels die maakt dat je allergieën ontwikkelt. Prof. dr. Thomas Rustemeyer, dermato-allergoloog uit het Amsterdam UMC, locatie AMC, ziet dit regelmatig in zijn praktijk. Hij vertelt hoe een allergie je behandeling kan beïnvloeden, en hoe een allergie je eczeem kan beïnvloeden. Waar kun je zelf op letten? Er is tijd om met dhr. Thomas in gesprek te gaan.

10. Eczeem voor beginners

Eczeem is een chronische aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. Als je pas net weet dat je huidaandoening eczeem is, dan heb je vast veel vragen: hoe ontstaat eczeem, welke vormen bestaan er, wat kun je ertegen doen? En wat helpt om die jeuk te verlichten? Dermatoloog DirkJan Hijnen uit het Erasmus MC in Rotterdam verzorgt een interactieve workshop met uitleg over eczeem en veel ruimte voor je vragen.

11. Smeren kun je leren

Verpleegkundig specialist Jette de Groot(UMC Utrecht) informeert je over zalven en smeren en je kunt je vragen stellen en enkele basiszalven en crèmes testen. Wanneer je eczeem hebt, bestaat de basis behandeling uit neutrale zalven/crèmes en hormoonzalven. Voor het effect van de zalven is het belangrijk om te weten hoe deze zalven gebruikt moeten worden. Daarbij kun je denken aan: Hoeveel moet je smeren? Waar moet je smeren? Hoe vaak moet je smeren? Hoe lang moet je smeren? Wat moet je wanneer smeren? Deze workshop gaat in op al deze vragen en je maakt kennis met de nieuwe app 'Zalf smeerwijzer'. De Zalf app geeft uitleg en informatie over het gebruik van hormoonzalven en neutrale zalven/crèmes.

De informatiemiddag 'In beweging' wordt georganiseerd door de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).