Workshops

Bezoek de inspiratiemarkt en doe mee aan de workshops! Er zijn drie rondes. Je kunt voor twee rondes een workshop uitzoeken. Eén van de rondes bezoek je de inspiratiemarkt. Elke ronde duurt 45 minuten. Hier kun je je keuze maken en je van tevoren inschrijven. Wees er snel bij, want vol is vol!

Programma:

Programmatijden: Keuze uit maximaal 2 workshops

13:00 uur - 13:30 uur

Inloop en inspiratiemarkt

13:30 uur - 14:30 uur

Openingsprogramma

14:45 uur - 15:30 uur

Workshopronde 1 en inspiratiemarkt

15:45 uur - 16:30 uur

Workshopronde 2 en inspiratiemarkt

16:45 uur - 17:30 uur

Workshopronde 3 en inspiratiemarkt

17:30 uur

Afsluiting

Bestel nu je toegangskaart

De Wereld Eczeem Dag is bedoeld voor mensen met eczeem en partners, vrienden, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen. Een groot deel van de dag is informatief en niet geschikt voor jonge kinderen. Bestel je toegangskaart via www.eczeemdag.nl. Voor leden van de VMCE is de dag gratis. Niet-leden betalen ¤ 7,50 per persoon.

Bestel hier je toegangskaart

Goodiebag

Aan het einde van de dag ontvang je een goedgevulde goodiebag

Wat wil jij meemaken?

Bezoek de inspiratiemarkt en doe mee aan de workshops! Er zijn drie rondes. Je kunt voor twee rondes een workshop uitzoeken. Eén van de rondes bezoek je de inspiratiemarkt. Elke ronde duurt 45 minuten. Via de knop hieronder kun je je keuze maken en je van tevoren inschrijven. Wees er snel bij, want vol is vol!

Een van de rondes kun je gebruiken om rond te lopen op de inspiratiemarkt. Je vindt hier verschillende stands van bedrijven met producten of diensten voor mensen die leven met eczeem. Ga in gesprek of probeer iets uit en laat je inspireren!

Schrijf je hier in

1. De toekomst van eczeembehandeling

Dirk Jan Hijnen is dermatoloog en onderzoeker in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is specialist als het gaat om de behandeling van mensen met constitutioneel eczeem. Dirk Jan zal een presentatie geven over de behandeling van eczeem en de toekomst. Er is ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Schrijf je hier in

2. Eczeem en je immuunsysteem

Bij eczeem reageert het immuunsysteem op bepaalde stoffen en dit kan leiden tot bepaalde symptomen zoals roodheid, jeuk en uitslag. Immunoloog Edward Knol van de afdelingen Dermatologie en Immunologie in het UMC Utrecht legt uit wat speelt er onder de huid. Welke ziektebeelden zijn verbonden met eczeem? Wat is een auto-immuunziekte? Hoe kun jij je immuunsysteem optimaal houden?

Schrijf je hier in

3. Eczeem en je longen

Hoewel eczeem een huidaandoening is, kunnen de longen indirect worden beïnvloed door ontstekingsreacties die plaatsvinden bij eczeem. Mensen met eczeem hebben vaak een verhoogd risico op aandoeningen (zoals astma) die de luchtwegen aantasten. Longarts Jasper Kappen in het Franciscus Gasthuis en Vlietland te Rotterdam vertelt hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Schrijf je hier in

4. Voeding en allergie bij eczeem

Op jonge leeftijd kunnen kinderen met eczeem allergie ontwikkelen. Hoe worden allergieën vastgesteld, hoe kunnen ze worden behandeld en hoe kun je ze voorkomen. Het team van het kinderallergie behandelcentrum in Deventer vertelt hierover.

Schrijf je hier in

5. Move that body

Personal trainer Mirella Marcus vertelt je over haar ervaringen met eczeem en sporten. Mirella laat zien hoe je met je eigen lichaam een aantal oefeningen kunt doen en je mobiliteit kunt verbeteren. Geen ervaring met sporten? Geen probleem, bewegen is het enige dat telt. Zweten zal niet tot nauwelijks het doel zijn. Trek makkelijk zittende kleding aan. Neem daarnaast een sport elastiek of lange sjaal mee zodat we nog meer bewegingsruimte kunnen creëren! Heb je een blessure? Geef dit bij binnenkomst van de workshop aan bij Mirella.

Schrijf je hier in

6. Smeren en jeuk

Jeuk is de meest genoemde klacht bij eczeem. Als je last houdt van jeuk is het eczeem niet helemaal onder controle. Goed smeren zorgt ervoor dat je geen jeuk meer hebt. Bij eczeem bestaat de basisbehandeling uit het smeren met een neutrale zalf én het smeren met een medicijnzalf (hormoonzalven of corticosteroïdezalf). De zalven werken alleen als je ze op de juiste manier gebruikt. Verpleegkundig specialist Florine Raymakers vertelt over: hoeveel, hoe vaak en waar je moet smeren?

Schrijf je hier in

7. Huid in de klas

Hoe maak je huid bespreekbaar in de klas? Ervaar in deze workshop zelf wat het lespakket Huid in de klas voor kinderen met eczeem kan betekenen. Maak een opdracht, lees een ervaringsverhaal en vul je huidpaspoort in. Iedereen heeft wel eens ‘iets’ met zijn of haar huid: een schaafwond, voetschimmel of een pukkel. Maar er zijn ook kinderen met chronische huidproblemen zoals eczeem. Sommige kinderen worden hiermee gepest of zij schamen zich bij het omkleden voor de gymles. In deze workshop leer je alles over dit gratis lespakket voor groep 1 t/m 8 over de huid.

Schrijf je hier in

8. Huisadvies door de apotheker

Er zijn allerlei vettende crèmes en zalven die je als basiszalf kunt gebruiken. Maar wat zijn de verschillen? Welk product werkt het best voor jou? Maakt de volgorde van smeren uit? Mag je ook op een open huid smeren? En wat doe je als je geen tijd of zin hebt om te smeren. Petra Hoogland (apotheker zorg bij Service Apotheek) verzorgt deze praktische workshop en vertelt hoe jouw eigen apotheker je kan helpen. Ook laat ze je het verschil ervaren tussen diverse basiscrèmes en zalven die worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Schrijf je hier in

9. Mindful ademen

In het dagelijks leven hebben we vaak te maken met uitdagingen en negatieve emoties die zorgen voor stress. Stress zorgt ervoor dat eczeem opvlamt of dat klachten langer blijven bestaan. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om stress te verlagen. Ademen is een verbinding tussen je lichaam en je geest. Ademcoach Ruben Oude Rikmanspoel vertelt hoe je jouw ademhaling kunt gebruiken als afstandsbediening voor je lichaam.

Let op: deelname wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn en voor mensen met epilepsie, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Schrijf je hier in

10. Eczeem en allergie bij kinderen

Dermatoloog Anne-Moon van Tuyll van Serooskerken in het Hagaziekenhuis en Juliana kinderziekenhuis en dermatoloog Inge Haeck in het UMC Utrecht vertellen over de rol van eczeem bij het ontstaan van allergieën bij kinderen. Het wordt een interactieve sessie waarbij ruimte zal zijn voor vragen. Deze workshop is voor ouders van kinderen met eczeem.

Schrijf je hier in

11. De impact van leefstijl

Inmiddels hebben meer dan 10 miljoen mensen een chronische aandoening in Nederland. Ruim de helft daarvan heeft er zelfs twee of meer. 70-90% van de huidige welvaartsziekten en chronische aandoeningen is direct of indirect toe te schrijven aan leefstijl. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat wij daar zelf invloed opkunnen uitoefenen en een groot deel van de ziektelast voorkomen kan worden als we andere leefstijlkeuzes maken. Dit geldt ook bij chronische huidaandoeningen, waaronder eczeem. Maar welke leefstijlkeuzes maak je dan? Hoe pak je dat aan? Waar begin je precies? Ervaringsdeskundige Beau Konijn, tevens verpleegkundige en leefstijlcoach, neemt je daarin mee. Wat heeft positieve gezondheid daarmee te maken en hoe kun je het leefstijlroer hierbij gebruiken? Dat leer je allemaal in deze leuke, interactieve en inspirerende workshop!

Schrijf je hier in

12. Eczeem en de slokdarm

Eczeem is een chronische ontsteking van de huid; vaak gaat eczeem gepaard met andere ziekten zoals voedselallergie, hooikoorts en astma. Ook kan eczeem gepaard gaan met een allergische ontsteking van de slokdarm, een zogenaamde eosinofiele oesofagitis (EoE). Nicolette Arends, kinderarts-allergoloog werkzaam in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, zal hier wat uitleg over geven, wat zijn de symptomen van een EoE, wat te doen en hoe te behandelen. Tijdens de interactieve workshop is er volop ruimte voor vragen.

Schrijf je hier in

13. Eczeem en neusklachten

KNO-arts Lisa van der Putten van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder vertelt over allergische neusklachten en poliepen die vaker voorkomen bij eczeem. Waar kun je op letten en wat kun je eraan doen?

Schrijf je hier in

In samenwerking met:

De informatiemiddag 'Eczeem is meer dan je huid' wordt georganiseerd door de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

© Volle Maan Communicatiebureau 2024